Viikonlopun kunniaksi ajattelin keitellä itselleni oikein lämmittävän sosekeiton, jotta jaksan opiskella tuleviin tentteihin ja kirjoitella pari raporttia. Ruokaostoksilla olin jo tarttumassa kukkakaaliin, kun silmiini sattui tämä omituisen näköinen juures. Mustajuuri oli parivuotta sitten oikea hittituote, mutta mielestäni se on alkanut taas jäämään unholaan monilta. Kaupassa keksin seuraavanlaisen reseptin:
Tarvitset:
- 500g mustajuurta
- 500g puikulaperunoita
- 250g kylmäsavuporo-koskenlaskija juustoa
- 1-2 punaista chiliä
- (2dl ruokakermaa)
- 1 iso sipuli
- 7dl kasvislientä + 2dl maitoa
2. Kuumenna kasvisliemi + maito kattilassa kiehuvaksi ja lisää paloitellut juurekset. Anna kiehua kunnes juurekset ovat lähes pehmeitä. Lisää pilkottu sipuli ja anna kiehua kunnes sipuli on kypsää. Lisää viimeiseksi paloiteltu chili. Siemenet voi poistaa ennen chilin lisäämistä.
3. Nosta keitto pois levyltä ja ota osa nesteestä talteen. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos soseesta tulee liian paksua, voit lisätä nestettä. (Itse käytin vielä soseen siivilän läpi, jotta sain mahdollisimman sileän koostumuksen.)
4. Nosta sopivan paksuinen keitto takaisin liedelle ja lisää sekaan koskenlaskija juusto. Mausta keitto pippurilla ja haluamillasi yrteillä. (itse käytin rosmariinia ja timjamia.)
5. Kun juusto on sulanut tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
Halutessasi vieläkin pehmeämmän koostumukset, voit lisätä keittoon 2 dl ruokakermaa. Tarjoile keiton kanssa esimerkiksi leipä krutonkeja. Itse paistoin pinnalle rapeaa savupekonia lisäämään savun makua entisestään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti